Ik was 19 en werkte als leerling verpleegkundige in het ziekenhuis. Tijdens mijn avonddienst werd Bert opgenomen. Een ernstig verzwakte en vermagerde heer met slikklachten van rond de 80 jaar. Bert was de laatste maanden 20 kg afgevallen, hij had het gevoel een brok in zijn keel te hebben en kon daardoor niet goed slikken. Ik vroeg hem of hij wist wat de aanleiding van zijn slikklachten was. Hij keek weg en mompelde “Het zal wel K zijn , net als bij mijn vrouw…”

Ik wist niet zo goed wat ik hiermee moest en ging door met het opname gesprek. Ik las de voorgedrukte vragen op en vulde netjes het anamneseformulier in. Zo kwam ik bij de vraag “Wie is uw contactpersoon binnen uw familie?” Bert vertelde dat zijn vrouw was overleden, hij had geen kinderen of andere familie meer. Ik keek hem aan en zag het verdriet in zijn ogen. Voor het eerst werd ik geconfronteerd met eenzaamheid. En naar later bleek, ook de fysieke gevolgen van eenzaamheid.

Ik had het voorrecht om die week diverse gesprekken te hebben met Bert. Hij vertelde over hoe hij zijn vrouw had leren kennen. Hoe ze samen bouwden aan hun toekomst, hoe verdrietig ze waren dat er geen kinderen kwamen maar toch een fijn leven hadden samen. De vrouw van Bert was 6 maanden geleden overleden. Na een kort en heftig ziekbed werd ze op een dag niet meer wakker. Bert moest verder zonder haar en dat viel hem zwaar. Hij vertelde dat hij het fijn vond om hierover te praten met mij en mijn collega’s. En ik, ik vond het prachtig hoe hij mij vertelde over zijn leven!

Wat heel bijzonder was, Bert kreeg gedurende deze week zijn eetlust weer terug. Er werden grapjes gemaakt over en weer. En alle nare medische onderzoeken leverden geen uitslagen op die de slikklachten konden verklaren. Ik zat naast Bert aan zijn bed toen hij druk aan het rommelen was in zijn toilettas. Er kwamen 2 ronde blikjes “Kukident tabletten” uit tevoorschijn. “Hier wil ik graag iets leuks mee doen…” In de blikjes zaten zijn gespaarde vijfgulden munten. “Wat vinden jullie ervan als we chinees bestellen?

Bert is uitgebreid onderzocht en er werden geen fysieke oorzaken gevonden van zijn slikklachten. Na zijn opname kwam hij nog regelmatig langs op de afdeling voor een bakkie koffie en een praatje. De verbinding was voor Bert een levenslijn.

Door het wegvallen van familie of vrienden én door het ontstaan van lichamelijke ongemakken wordt het sociale netwerk rondom oude mensen vaak kleiner. En daarmee zijn er steeds minder momenten van persoonlijk contact. Dat is verschrikkelijk, want verbinding is juist één van de basisbehoeften die ieder mens nodig heeft. Psycholoog Brené Brown omschrijft “verbinding” als volgt: Verbinding is als energie die bestaat tussen mensen als ze zich gezien voelen, gehoord en gewaardeerd; wanneer ze kunnen geven en ontvangen zonder oordeel.”

 

Praktische tips

Tips om echt verbinding te maken lijken een “inkoppertje”. Maar zoals zoveel clichés wel op waarheid berust😉

  • Een moment van echt contact, door iemand even aan te kijken maakt verschil
  • Maak oogcontact tijdens een gesprek zodat de ander zich echt gehoord en gezien voelt
  • Begin een praatje en stel wedervragen
  • Drink samen koffie of thee, neem de tijd om hiervan te genieten
  • Kom later eens terug op een eerder gevoerd gesprek
  • Een hand schudden, een hand op de schouder of een aanraking is van ongelooflijk belang voor verbinding en voor de gezondheid.

 

Niet denken maar doen

Door de hectiek van ons leven staan we er vaak niet bij stil hoe eenvoudig het is om iets voor iemand te betekenen, verbinding te maken. Een vriendelijk woord, een begroeting of alleen al een glimlach kan een ander blij maken. Wist je dat 200.000 senioren maar 1x of zelfs minder dan 1x per maand sociaal contact hebben?

Ben jij bereid om deze week echt verbinding te maken met iemand die het nodig heeft?

Schrijf hieronder je reactie of ervaring!

 

Maak het verschil!

Hanke & Loes

 

Wilt u ook gezelschap van een jongere bij u in de buurt? Schrijf u dan hier in!

Wil jij ook werk doen waarbij je iemand blij maakt en écht een verschil maakt? Schrijf je dan hier in!

Terug